Föreningen förläggargårdar i Sjuhärad grundades 2011 för att i första hand underlätta för gårdsägarna att ta hand om sina gårdar och att berätta gårdarnas individuella och gemensamma historia som grund för framväxten av vår textilindustri.
Året efter, 2012, blev Hälsingegårdar världsarv. Tanken på världsarv slog rot i föreningen. Hur stark var Häggådalens historia? Redan samma år gjordes ett studiebesök i Hälsingland. Det både uppmuntrade och förskräckte. Häggådalen, den magra, fattiga och överbefolkade dalen, dess idoga och uppfinningsrika befolkning, dess skickliga hantverkare, dess flinka väverskor tillika mönterkonstruktörer, dess vävtorp och förläggargårdar, dalens förläggarverksamhet och gårdfarihandel, kvinnornas betydelse för kontanter till landsbygden och familjens försörjning, dalen, som ur detta, skapade landets första konsumtionsvarutillverkning för folket, sedan Sveriges textilindustri, och ur denna även nya världsunika industriföretag, har haft, och har, betydelse för såväl människornas livsvillkor som samhällsutvecklingen på både lokal och universell nivå. Denna dal är unik såväl materiellt som imateriellt och, enligt föreningens mening, lika betydelsefull som gårdarna i Hälsingland. Men mäktade denna lilla nystartade förening med detta? Lite övermäktigt kändes det, det behövde ligga till sig och mogna.
Efter att ha legat och grott i närmare 10 år togs tanken upp på nytt, nu av historieprofessor Christer Ahlberger vid Göteborgs Universitet, uppvuxen i Mark och med släktband till förläggarsläkterna.
Med professorn bakom sig kände man sig nu mogna att ta itu med utmaningen. En grupp med ett par representanter för föreningen tillsammans med Christer Ahlberger tog sig an uppgiften.

Man satte sig in i beslutsgången för världsarv, kriterier som måste uppfyllas och vilka som måste med på tåget. Fakta och dokumentation samlades in och en rekognosering av, och runt, Häggån gjordes bland annat från vattnet. Det kändes att det kunde bära.

I december 2022 fick föreningen möjlighet att ordna ett offentligt informationsmöte på Rydals museum om idén ”Häggådalen – ett världsarv”. Mötet blev välbesökt, långt över förväntan och fick positiva gensvar från kommunen, regionen, näringslivet och befolkningen.

Uppmuntrade av det breda stödet gick man under våren 2023 vidare och kontaktade personer som kunde vara av betydelse för att genomföra idén. Dessa personer bjöds in till ett möte på Göteborgs Universitet. Mötet hölls den 6:te december och fick mycket god anslutning. Idén presenterades och diskuterades och fick ett positivt bemötande. En arbetsgrupp med representation från Göteborgs Universitet, kommunen, regionen, näringslivet och civilsamhället i form av olika föreningar, fackliga och ideella, bildades.
Även 2023 hölls ett officiellt informationsmöte i Rydal. Mötet hölls den 17:de december. En panel bestående av deltagare i den bildade arbetsgruppen och från Marks kommun berättade om sin syn på idén och svarade på frågor. Även detta möte var välbesökt och mötets inställning till idén var mycket positiv.
Den bildade arbetsgruppen hade sitt första möte den 24:de januari 2024. Mötet hölls digitalt. Vid mötet konstituerades projektet och projektgruppen och arbetsdelning och ansvarsområden fastställdes.

Projektet var nu formellt fastställt och dess arbete påbörjat.
